środa, 2 maja 2012

Devil's Food Bounty



Nastało się w kolejce przepisów do zrealizowania chyba z rok. No i w końcu przyszedł na nie czas, a z pierwszym kęsem i żal, że pozwoliłam sobie tyle na nie czekać.
Myślałam trochę nad spodem – widziałam wersję z biszkoptem, Brownie, kruchym ciastem… ostatecznie zdecydowałam się na spód wg przepisu na Devil’s Food Cake – wybór jak najbardziej trafny. Krem pojawił się w podobnej wersji na tylu stronach i blogach, że podawanie źródła byłoby głupotą, mój jedyny wkład to żelatyna i niewtrynianie masła gdzie nie trzeba.

składniki na spód (wysoka! forma 25x25)
205g mąki pszennej
350g cukru
110g miękkiego masła
2 jajka w temperaturze pokojowej
65g kakao + ½ szklanki letniej wody 
½ szklanki jogurtu naturalnego + ½ szklanki letniej wody
płaska łyżeczka sody
szczypta soli

Potrzebna ogromna ilość naczyń :) Najpierw wymieszać mąkę z sodą i solą. Osobno jogurt z wodą. Osobno kakao z wodą. Osobno masło utrzeć na puszystą masę, dodawać cukier partiami, na końcu wmiksować jajka. Dodać kakao wymieszane z wodą, zmiksować. Na zmianę dodawać jogurt wymieszany z wodą i mąkę. Przelać do wysmarowanej masłem formy (u mnie naczynie żaroodporne 25x25cm, ale masy jest wystarczająco dużo na 2 tortownice o średnicy 24cm, więc spokojnie można zrobić tort). Piec ok 30 minut w 180stopniach. 

składniki na masę kokosową
750ml mleka
60g cukru
250g wiórek kokosowych
1 saszetka budyniu śmietanowego/waniliowego
2 listki żelatyny

Żelatynę namoczyć w wodzie przez 10minut. 2 szklanki (500ml) mleka zagotować z cukrem. Dodać wiórki, wymieszać, zdjąć z ognia. Budyń rozpuścić w reszcie mleka, dodać żelatynę, wszystko przelać do przegotowanego mleka i jeszcze przez chwilę podgrzewać (nie doprowadzać do wrzenia). Wystudzoną masę rozprowadzić po cieście (również wystudzonym).

składniki na polewę czekoladową
200g czekolady w drobnych kawałkach (mlecznej lub mlecznej i deserowej)
5 łyżek kremówki

Kremówkę z czekoladą podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, uważać by nie przypalić. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce, w miarę możliwości przykryte.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...