Moja miłość do lemon curd
nigdy chyba nie wygaśnie. Do tego obudziła się we mnie tęsknota za sernikiem. I
cytrynową bezową tartą. Durszlakowa Akcja Ramekin nadal trwa, a ja tak lubię wyskrobywać
łyżeczką resztki pyszności ze ścianek kokilki… Trochę pomyślałam i doszłam do
wniosku, że nie dam rady czekać na realizację każdego gastro-marzenia z osobna,
wyjście było tylko jedno. Mini Lemon Meringue… Cheesecake. Funkcjonuje to to w
google pod wieloma linkami i różnymi przepisami, ale postaram Wam się sprzedać
moją autorską resztkową wersję „na oko” :) Całkiem dobrze mi ostatnio wychodzi eksperymentowanie.
składniki (4 porcje)
spód:
6-8 ciasteczek (u mnie
wieloziarniste)
serowa masa:
sok z ½ cytryny
2 + 2 łyżki cukru kryształu
1 żółtko (białko przyda
się na bezę) i 1 jajko
1 łyżeczka masła
3 łyżki serka kremowego
typu philadelphia
Przygotować „skróconą”
wersję lemon curd – żółtko, sok z cytryny i 2 łyżki cukru podgrzewać na małym
ogniu, cały czas mieszając łyżką. Kiedy tylko zacznie lekko bulgotać, zdjąć z
ognia i dodać łyżeczkę masła. Odstawić do wystygnięcia
Przygotować serową masę.
Jajko i 2 łyżki cukru utrzeć do białości. Dodać kremowy serek i „lemon curd”,
zmiksować do połączenia. Wybrane ciastka połamać na małe kawałki i porozkładać na dnie kokilek. Zalewać serową masą, piec w kąpieli wodnej w 180stopniach 25 minut.
Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować bezę: białko
ubijać na najwyższych obrotach, dodając po 1-2 łyżeczkach cukru pudru na raz.
Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, przestać miksować. Nakładać łyżeczką na
wystygnięte mini-serniczki. Piec w 200stopniach 5-8 minut (do lekkiego
zarumienienia bezy). Odstawić do wystygnięcia. Schładzać w lodówce przez
przynajmniej 1godzinę.
Wlasnie ostatnio zrobilam muffinki z lemon curd na probe, bo wlasnie z dziecinstwa nigdy nie lubilam cytrynowego smaku. Ale mi sie odmienilo. Serniczek wyglada pysznie.
OdpowiedzUsuńja też jak byłam mała uciekałam od wszystkiego co kwaśne, ale teraz kocham kwaskowe desery!
UsuńWitaj! Chciałam dodać mój przepis na suflet rabarbarowy do Twojej akcji Ramekin - oto link: http://kucharnia.blogspot.com/2012/05/wzloty-i-upadki-suflet-rabarbarowy-z.html
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na akcję i dzięki temu trafiłam do Ciebie na blog - bardzo smacznie:)
Pozdrawiam!
dziękuję:)
UsuńAle pyszne serniczki, bardzo apetyczne:) pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńTwoja miłość do lemmon curdu tak jak moja do serników wszelakich, i jeszcze świetnie to połączyłaś...pyszności:-)
OdpowiedzUsuń