wtorek, 22 maja 2012

Mini-sernik cytrynowy z bezą


Moja miłość do lemon curd nigdy chyba nie wygaśnie. Do tego obudziła się we mnie tęsknota za sernikiem. I cytrynową bezową tartą. Durszlakowa Akcja Ramekin nadal trwa, a ja tak lubię wyskrobywać łyżeczką resztki pyszności ze ścianek kokilki… Trochę pomyślałam i doszłam do wniosku, że nie dam rady czekać na realizację każdego gastro-marzenia z osobna, wyjście było tylko jedno. Mini Lemon Meringue… Cheesecake. Funkcjonuje to to w google pod wieloma linkami i różnymi przepisami, ale postaram Wam się sprzedać moją autorską resztkową wersję „na oko” :) Całkiem dobrze mi ostatnio wychodzi eksperymentowanie.

składniki (4 porcje)
spód:
6-8 ciasteczek (u mnie wieloziarniste)
serowa masa:
sok z ½ cytryny
2 + 2 łyżki cukru kryształu
1 żółtko (białko przyda się na bezę) i 1 jajko
1 łyżeczka masła
3 łyżki serka kremowego typu philadelphia
 beza:
1 białko
4 płaskie łyżki cukru pudru

Przygotować „skróconą” wersję lemon curd – żółtko, sok z cytryny i 2 łyżki cukru podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając łyżką. Kiedy tylko zacznie lekko bulgotać, zdjąć z ognia i dodać łyżeczkę masła. Odstawić do wystygnięcia
Przygotować serową masę. Jajko i 2 łyżki cukru utrzeć do białości. Dodać kremowy serek i „lemon curd”, zmiksować do połączenia. Wybrane ciastka połamać na małe kawałki i porozkładać na dnie kokilek. Zalewać serową masą, piec w kąpieli wodnej w 180stopniach 25 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować bezę: białko ubijać na najwyższych obrotach, dodając po 1-2 łyżeczkach cukru pudru na raz. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, przestać miksować. Nakładać łyżeczką na wystygnięte mini-serniczki. Piec w 200stopniach 5-8 minut (do lekkiego zarumienienia bezy). Odstawić do wystygnięcia. Schładzać w lodówce przez przynajmniej 1godzinę.


6 komentarzy:

  1. Wlasnie ostatnio zrobilam muffinki z lemon curd na probe, bo wlasnie z dziecinstwa nigdy nie lubilam cytrynowego smaku. Ale mi sie odmienilo. Serniczek wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też jak byłam mała uciekałam od wszystkiego co kwaśne, ale teraz kocham kwaskowe desery!

      Usuń
  2. Witaj! Chciałam dodać mój przepis na suflet rabarbarowy do Twojej akcji Ramekin - oto link: http://kucharnia.blogspot.com/2012/05/wzloty-i-upadki-suflet-rabarbarowy-z.html
    Ciekawy pomysł na akcję i dzięki temu trafiłam do Ciebie na blog - bardzo smacznie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne serniczki, bardzo apetyczne:) pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja miłość do lemmon curdu tak jak moja do serników wszelakich, i jeszcze świetnie to połączyłaś...pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...