czwartek, 31 maja 2012

Ciasto francuskie w kombinacji wiśnia-budyń


Wczorajsze cupcakes zniknęły o 2 dni wcześniej niż było to przewidziane, co „zmusiło mnie” do wyczarowania jakiegoś cuda na dzisiejsze śniadanie. Zakasałam rękawy i z improwizacji wyszły bardzo dobre trójkąciki z ciasta francuskiego z wiśniowo-budyniowym nadzieniem. Pasuje!

składniki (4 trójkąty)
ciasto francuskie (u mnie okrągłe o średnicy ok 30cm)
1 szklanka wydrylowanych wiśni
6 płaskich łyżek proszku na budyń waniliowy
6 płaskich łyżek cukru pudru
6 łyżek jogurtu naturalnego
ok 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta

Przygotować masę budyniową: do miski wsypać proszek i cukier, wymieszać. Dodać jogurt i mieszać póki nie powstanie jednolita masa, następnie dodać wiśnie i zamieszać. Ciasto podzielić na ćwiartki, na powstałe trójkąty nakładać masę, składać i docisnąć krawędzie widelcem (uważając by nie podziurawić ciasta). Jeśli będzie wyciekał budyń, przetrzeć papierowym ręcznikiem. Po wierzchu przeciągnąć pędzelkiem namoczononym w mleku. Piec 20-25 minut w 200stopniach.
Doskonale smakuje jeszcze ciepłe, ale wystygnięte też jest bardzo dobre :)


6 komentarzy:

  1. Wiśnie! jak ja za nimi tęsknie! W połączeniu z ciastem francuskim musiało smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pyszne połaczenie :) dawno nie jadłam wiśni :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, smakowicie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Budyń, ciasto francuskie i wiśnie, to musi być pyszne!!:)

    Co dziś zjem na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...