Nic nie ma nade mną takiej mocy, żeby mnie zmusić do utrzymania porządku… Nawet bezgraniczna miłość do pichcenia! W mojej szafeczce i kilku szufladach z kuchennymi utensyliami panuje wieczny nieład, taki artystyczny bajzel. No i właśnie przez to moje bałaganiarstwo, gdzieś gdzie światło kuchennej lampy nie dociera, uchował się złocisty Maple Syrup. Trzeba go skonsumować do września, raczej nie będzie z tym problemów…
Przepis na babeczki
znalazłam tutaj (gotujący facet <3), trochę zmieniłam. Są boskie, miękkie, z kruszonką: takie
właśnie w sam raz na czerwcowe poranki :)
składniki na 12 babeczek
110g cukru kryształu
1/4 szklanki syropu klonowego
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 banan rozgnieciony dokładnie widelcem
1/4 szklanki roztopionego masła
1 jajo
3/4 szklanki płatków owsianych
125g mąki pszennej
170g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki suchych drożdży*
odrobina cynamonu
szczypta soli
2 duże garście wydrylowanych wiśni (u mnie mrożone)
+ kruszonka
1/4 szklanki orzechów włoskich, trochę porozgniatanych
75g mąki (u mnie mieszana: pszenna + pełnoziarnista)
55g cukru trzcinowego
2 łyżki zimnego masła
odrobina cynamonu
Rekordowa ilość składników :) Jajko ubić z cukrem na jasną puszystą masę, dodać syrop, jogurt, banana, wystudzone masło i płatki owsiane. Odstawić na 10minut. W tym czasie przygotować mieszaninę składników suchych: połączyć mąki, proszek do pieczenia, sodę, drożdże, sól i cynamon. W osobnym naczyniu przygotować kruszonkę: wymieszać orzechy, mąkę, cukier i cynamon i porozgniatać je dłońmi razem z zimnym masłem, aż utworzą się grudki. Do masy jajecznej dosypywać partiami mąkę, mieszać lub miksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Dodać wiśnie, wymieszać.
Nakładać do papilotek do ok 3/4 wysokości, posypywać kruszonką. Piec w 190stopniach przez 25 minut.
*użyłam mąki pełnoziarnistej chlebowej - zawierającej już drożdże, w tym wypadku pominąć.
Jeśli muffiny to tylko na zdrowy sposób, super ! :)
OdpowiedzUsuńślicznie im w kruszonce
OdpowiedzUsuńkruszonka wygląda pysznie :)!
OdpowiedzUsuńSyrop klonowy pasuje idealnie:)
OdpowiedzUsuńWow, pyszności :)
OdpowiedzUsuńnie no... ależ one wyglądają...ALEŻ ONE WYGLĄDAJĄ! :O i TA kruszonką, nie no, odpływam! *___* wspaniałości :)
OdpowiedzUsuń