Wstyd się przyznać, ale
do tej pory polewy najczęściej kupowałam... Po ostatnim razie jednak, kiedy to
polewa czekoladowa „najlepszej marki” okazała się gumowatym glutem, który nie
chciał nawet wyjść z opakowania, powiedziałam sobie – dość. Nawet kakao
rozrobione z wodą byłoby lepsze, więc zaryzykuję. Oczywiście na rozrobieniu
kakao z wodą nie zaprzestałam. Metodą prób i błędów doszłam do idealnej
konsystencji i odpowiedniego smaku.
składniki (150ml)
140ml wody
2 łyżki kakao
3 łyżki miodu
30g czekolady deserowej,
posiekanej
Wodę podgrzać z kakao,
dodać miód. Mieszając, gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Odstawić do
odparowania. Do nadal ciepłego (ale nie gorącego!) płynu dodać posiekaną
czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce - robi się wtedy gęstszy.
cieszę się, że podajesz ten przepis. Zawsze mam problem z przygotowaniem polewy ;)
OdpowiedzUsuńno i widzisz, w gruncie rzeczy lepiej ze polewa 'najlepszej marki' sie popsula :p pewnie skladala sie z samego cukru i w ogole.. a tutaj, miod, kakao, super!
OdpowiedzUsuńDomowa zdecydowanie jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńRobię często taką na bazie kremówki i ciemnej czekolady i jest pyszna, ale Twoja wersja z miodem i wodą też mi się podoba.
Serdeczne pozdrowienia,
Edith
Śliczne zdjęcia! I pysznie u Ciebie! Przepis chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
gdy się patrzy na te kropelki.. to już się chce wyciągnąć palec :))
OdpowiedzUsuńWyśliniłam się na śmierć! szkoda, że z powodu alergii nie mogę tego zjeść.
OdpowiedzUsuńekhem, a mi jakaś rzadka wyszła, mega smaczna, ale nie chce mi stężeć...
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCzekoladowa polawa to dodatek do wielu ciast i deserów.Ja najbardziej lubię czekoladową polewę z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Pasuje do wszystkiego, jest dość gęsta i ma świetną konsystencję. Polecam!
OdpowiedzUsuń