niedziela, 11 marca 2012
Owsiane ciastka w czekoladzie
Ciastkowych estetów zrazi fakt, że kształt tych oto jest dosyć trudny do skontrolowania, ale jeśli któremuś uda się przezwyciężyć lęk przed ciastkami o różnych wielkościach i stopniach kanciastości - nie pożałuje. Statystyki niosą jasny przekaz - ilość ciastek, mająca starczyć na przynajmniej dwa dni, nie przetrwała nawet kilku godzin... jednym słowem są przepyszne.
składniki
170g mąki pszennej
170g mąki razowej
220g cukru
230g zimnego masła
szczypta soli
odrobina przyprawy do ciastek korzennych
5 łyżek wiórków kokosowych
1,5 szklanki płatków owsianych
ok 200g czekolady deserowej
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Obie mąki, cukier, sól i przyprawę wymieszać. Zmiksować z zimnym masłem, dodać wiórki i płatki owsiane. Ręcznie porozcierać grudki masła. Masę przełożyć na blachę, ciasto porządnie rozgnieść na całej powierzchni. Piec 20-25 minut w 180stopniach.
Odczekać aż ciasto wystygnie, pokroić na kawałki - jest bardzo kruche, więc jak już pisałam, raczej nie będą jednakowe. Zamaczać w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie, kłaść na papierze do pieczenia/ kratce.
Ciastka na prawdę niebezpieczne dla diety :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
niezbyt dietetycznie, ale co tam! super:) to takie okrągłe, jogurtowe na maśle z dziurą w środku, co nieco przypomina świderek wygląda nice
OdpowiedzUsuń