środa, 14 marca 2012

Chocolate chip muffins


... czyli wariacja na temat najpopularniejszych amerykańskich ciasteczek.
Nie są za słodkie, ale to nadal muffiny - co czyni je idealnym śniadaniem. Z kubkiem mleka stanowią zgrany duet :)

składniki na 12 babeczek
113g masła, roztopionego i ostudzonego
2 jajka
1 szklanka mleka
260g mąki
140g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
170g czekolady pokrojonej na kawałeczki

I tutaj banalna prościzna:
jajka + mleko + ekstrakt roztrzepane widelcem w jednej misce
mąka + cukier + sól + proszek i soda + czekolada w drugiej misce
pierwsza miska + druga miska + roztopione i ostudzone masło
Wszystko mieszamy - tylko do połączenia składników, ani chwili dłużej.
Absolutnie nie używamy miksera.

Nakładamy do papilotek do ok 3/4 wysokości. Pieczemy 20min (suchy patyczek) w 190stopniach po czym zostawiamy jeszcze na 5 w otwartym, wyłączonym piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...