wtorek, 6 marca 2012

Cytrynowa babeczka z truskawkami i kruszonką


Kwaśne ciasto, słodka kruszonka i ... Zakładając, że uwielbiam kwaśno-słodkie połączenia, ta muffinka już jest idealna. Jeśli dodać do tego truskawki - bajka.
Przepis na 8 średniej wielkości babeczek.

ciasto:
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
170g  mąki (+ 2 łyżki do obtoczenia truskawek)
165g  cukru
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
sok i skórka z 1 cytryny
8 średniej wielkości truskawek (mogą być mrożone)

kruszonka:
30g zimnego masła
55g mąki
35g cukru
szczypta soli

Przygotować kruszonkę: mąkę, cukier i posiekane masło zagniatać dopóki nie wytworzą się okruchy, przykryć, wstawić do lodówki.
Truskawki zalać sokiem z cytryny. Jeśli były mrożone, najlepiej zrobić to trochę wcześniej i postawić w ciepłe miejsce.
Zacząć robić ciasto. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, po czym na zmianę dodawać jogurt i mieszaninę z mąką. Truskawki odsączyć zostawiając sok i wymieszać je z dwoma łyżkami mąki. Skórkę z cytryny i połowę odsączonego soku* dodać do ciasta. 
Nakładać do papilotek do ok 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę położyć po jednej truskawce i posypać kruszonką.
Piec około 30 minut w 190stopniach.

Smacznego!
* z drugiej połowy soku można zrobić cytrynowy lukier, dodając kilka łyżek cukru pudru; polać po wystygnięciu

1 komentarz:

  1. Bardzo mi pasują takie połączenia, tak lubię muffinki, że mogłabym je piec codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...