wtorek, 20 marca 2012
Lemon curd
W tym kremie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Zarówno kolor jak i smak robią wrażenie. Uzależniają. Przepis lekko zmodyfikowany z Joy of Baking
składniki
4 jajka
4 cytryny - sok i starta skórka
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
220g cukru
Do garnka rozbić jajka, dorzucić cukier, wlać sok z cytryn. Na małym ogniu mieszać ubijaczką do jajek dopóki masa nie zgęstnieje - mieszać cały czas dokładnie, żeby nie powstały grudki. Kiedy masa osiągnie konsystencję majonezu, ściągnąć garnek z ognia, dorzucić masło i skórkę i zamieszać. Przełożyć krem do zamykanego naczynia i wsadzić do lodówki (naczynie zamknąć od razu, żeby nie utworzył się "kożuszek").
Lemon curd można przechowywać w lodówce do tygodnia - ale wierzcie mi, nie wytrzymacie tak długo :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zastanawiam się tez na przepisem z Joy of Baking. Ile mniej więcej wychodzi z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńGosiu, robiłam ten deser http://wszystkiego-dobrego.blogspot.it/2012/03/triffle-z-lemon-curd.html - z 4 jajek wyszło 6 porcji - nie wiem czy widać dobrze na zdjęciu, są tam dwie porządne warstwy lemon curd :)
Usuń