środa, 18 kwietnia 2012

Bezglutenowe muffiny kakaowo-bananowe z mąką z ciecierzycy


Też tak macie, że kupujecie kilo czegoś fajnego i dziwnego na jakiś fajny, dziwny przepis, a później zostaje jeszcze 0,9kg i długo, długo zalega? Tak właśnie było z moją mąką z ciecierzycy. Kupiłam, zużyłam trochę do swoich niecnych (wytrawnych) celów. Po jakimś czasie gdzieś tam zasłyszałam, że jest bezglutenowa. A na dodatek ma więcej białka (= mniej węglowodanów) niż zwykła. I można z niej upichcić całkiem przyzwoite muffinki. Na tej stronie znalazłam oryginalny przepis. Pozamieniałam trochę składniki, przetłumaczyłam je na swój nie-wegański język, dostosowałam do swoich potrzeb (i tego co miałam pod ręką). Babeczki wyszły bardzo dobre i sycące (zjadłam jedną, a czułam się jak po trzech) a na dodatek zredukowałam ilość zalegającej mąki :)

składniki na 6 babeczek
2 jajka
110g cukru
4 łyżki oleju
1 rozgnieciony banan
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
170g mąki z ciecierzycy
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki suchych drożdży

Jaja miksować do puszystości stopniowo dodając cukier. Następnie wmiksować olej, jogurt, sok z cytryny i banana. Przesianą mąkę połączyć z kakaem, proszkiem do pieczenia i suchymi drożdżami a następnie dodać do masy i dokładnie wymieszać. Mąka z ciecierzycy jest bezglutenowa, więc nie trzeba się martwić o to, że przez przypadek mieszało się trochę za długo. Ciasto nakładać do papilotek prawie do krawędzi, piec 25minut (suchy patyczek) w 175stopniach.

6 komentarzy:

  1. ale fajne, szczególnie ta mąka z ciecierzycy mnie zaintrygowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki są niezastąpione, a tu takie zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł :) Ja też parę razy potrzebowałam niewielkiej ilości mąki z ciecierzycy, ale sama ją robiłam, mieląc suchą cieciorkę w młynku do kawy i przesiewając :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. genialne! :) nie wiesz czy można zrobić to samo z ryżem? (u mnie niestety mąka ryżowa nie do dostania...)

      Usuń
  4. Mąki z ciecierzycy jeszcze nie używałam:) Piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetne babeczki, takie mocno kakaowe pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...