czwartek, 2 sierpnia 2012

Polewa kakaowa do deserów


Wstyd się przyznać, ale do tej pory polewy najczęściej kupowałam... Po ostatnim razie jednak, kiedy to polewa czekoladowa „najlepszej marki” okazała się gumowatym glutem, który nie chciał nawet wyjść z opakowania, powiedziałam sobie – dość. Nawet kakao rozrobione z wodą byłoby lepsze, więc zaryzykuję. Oczywiście na rozrobieniu kakao z wodą nie zaprzestałam. Metodą prób i błędów doszłam do idealnej konsystencji i odpowiedniego smaku.

składniki (150ml)
140ml wody
2 łyżki kakao
3 łyżki miodu
30g czekolady deserowej, posiekanej

Wodę podgrzać z kakao, dodać miód. Mieszając, gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Odstawić do odparowania. Do nadal ciepłego (ale nie gorącego!) płynu dodać posiekaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce - robi się wtedy gęstszy.


7 komentarzy:

  1. cieszę się, że podajesz ten przepis. Zawsze mam problem z przygotowaniem polewy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no i widzisz, w gruncie rzeczy lepiej ze polewa 'najlepszej marki' sie popsula :p pewnie skladala sie z samego cukru i w ogole.. a tutaj, miod, kakao, super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa zdecydowanie jest najlepsza!
    Robię często taką na bazie kremówki i ciemnej czekolady i jest pyszna, ale Twoja wersja z miodem i wodą też mi się podoba.

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne zdjęcia! I pysznie u Ciebie! Przepis chętnie wypróbuję:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. gdy się patrzy na te kropelki.. to już się chce wyciągnąć palec :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśliniłam się na śmierć! szkoda, że z powodu alergii nie mogę tego zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  7. ekhem, a mi jakaś rzadka wyszła, mega smaczna, ale nie chce mi stężeć...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...