poniedziałek, 9 lipca 2012

Miała być granola...


... miała być prosta i nieskomplikowana, a ja ją przypaliłam :) Od razu oczyszczam się z winy - przepis wzięłam z zagranicznego bloga, i temperatura była podana bez F czy C... Całe szczęście trochę udało mi się uratować... Orzechy włoskie się przypiekły, fakt, ale i tak była boska i to na pewno nie był mój ostatni raz. Kombinacja trochę "bożonarodzeniowa", ale trzeba zrobić miejsce na orzechy z nowego sezonu, a papaja i żurawina stały u mnie trochę za długo...

składniki
2,5 szklanki płatków owsianych
1 szklaa kandyzowanej papaji
0,5 szklanki suszonej żurawiny
1,5 szklanki obranych i lekko potraktowanych orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki soli
0,25 szklanki syropu klonowego
2 białka
odrobina cynamonu

Oliwę, białko, syrop klonowy, cynamon i sól dokładnie wymieszać. Dodać całą resztę - wymieszać. Rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170stopniach około 40minut, co jakiś czas mieszając*. Przechowywać w zamykanym opakowaniu, podawać z mlekiem lub jogurtem.

*ja piekłam w 250stopniach przez 15 minut (w źródłowym przepisie podano godzinę... i prawdopodobnie chodziło o F - ok 120stopni C) - może gdybym zajrzała do piekarnika o 5 minut wcześniej dałoby się odratować i orzechy, i może nawet by wyszło, ale wolę podać temperaturę i czas powtarzający się w większości innych przepisów, których na swoje nieszczęście nie przejrzałam przed faktem :)

8 komentarzy:

  1. domowe jest fajne, nawet jak odrobinę zbyt długo posiedzi w piecu

    OdpowiedzUsuń
  2. też właśnie wczoraj robiłam...
    piękna! i na pewno pyszna! a człowiek przecież uczy się na błędach. : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń
  4. I mnie się zdarzało lekko przypalić granolę :). Zestaw składników pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka domowa jest najlepsza! To nic, że lekko się przypiekła;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. A i tak wygląda smakowicie - to prawda, domowe wypieki są najlepsze :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis:) Za niedługo (tj 2 miesiące) będę miała własne orzechy. Przepis na ich wykonanie genialny:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...