wtorek, 4 września 2012

Tiramisù w waflu


Do tiramisù przyczajałam się już od dawna. Ostatecznie, pożegnanie z Italią wydaje się być dobrą okazją do tego, by w końcu je zrobić. Zwłaszcza, że - jak już pisałam wczoraj – muszę wyczyścić szafki z zapasów. W zapasie były wafle i kakao...
Ze względu na to, że porcje są na prawdę małe, moją wersję można prawie nazwać dietetyczną, co oczywiście jest plusem. Do tego jest wygodna, spokojnie można wziąć wafla w łapkę i jeść jak loda – nic nie wypływa ani nie wyskakuje znienacka, choć się tego obawiałam.

składniki (7 małych porcji)
7 wafli do lodów
100g deserowej czekolady
85g mascarpone
1 jajo
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 espresso
40g ciastek savoiardi
kakao do posypania

Przygotować wafle: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pędzelkiem wysmarować nią wnętrze wafelków (jest to konieczne, bo bez czekolady wafle zmiękną). Włożyć je do lodówki, by czekolada szybciej stężała.
(jeśli nie posiadacie stojaczka do lodów, w górze dosyć wysokiego kartonu zróbcie dziury)
Savoiardi ponamaczać w espresso, odrobinę bardziej niż w klasycznym tiramisù, ale nie mogą być też całkowicie przemoknięte. Przygotować krem: mascarpone, 1 łyżkę cukru oraz żółtko zmiksować na gładką puszysta masę. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli dosypując po odrobinie resztę cukru. Połączyć delikatnie obie masy.
Posadzić wafelki w stojaku do lodów (/kartonie). Savoiardi porozdzielać na kawałki i po kolei: upychać kawałek do wafla, zalewać łyżeczką jajecznej masy, kawałek ciastka, łyżeczka masy – aż do brzegu. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Posypywać kakao tuż przed podaniem.



14 komentarzy:

  1. WOW, jestem zachwycona pomysłem :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł.. uwielbiam takie słodkie i zwariowane inspiracje:))
    Porywam jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł, bardzo ładnie to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! świetny pomysł. Zachęca wizualnie, nie da się oprzeć

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa i apetyczna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  8. Tego bym się nie spodziewała! Genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne i ładne :))) ahhh zazdroszczę włoskiej kuchni na codzień :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny pomysł na wykorzystanie takich wafli!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny pomysł i jak pięknie wyglądają! Ale mi smaku narobiłaś na taką pychotkę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...