sobota, 28 lipca 2012

Z sercem...


Pomysł genialny w swojej prostocie :) Znalazłam kiedyś coś podobnego w grafice google wśród walentynkowych podpowiedzi. Do Walentynek daleko, ale akurat zostało mi kilka jeżyn a ja dawno nie fundowałam sobie porządnej porcji mleka, więc postanowiłam spróbować już teraz. Urocze!

składniki (na spory zapas)
150 ml śmietanki kremówki
2 płaskie łyżki cukru pudru
garść jeżyn

Kremówkę ubić z cukrem i dodać rozgniecione owoce. Na płaskim, sporym naczyniu ułożyć folię aluminiową i rozsmarować na niej równomiernie śmietankową masę. Wsadzić do zamrażalnika na przynajmniej kilka godzin. Tuż przed podaniem do małego naczynia nalać odrobinę ciepłej wody, namoczyć w niej wybraną foremkę do wykrajania ciastek (można też użyci namoczonego w ciepłej wodzie noża), po czym wycinać kształty w zmrożonej kremówce. Do napoju wkładać widelcem, ostrożnie. Serwować z mlekiem, kawą lub kakao – przygotowanymi na ciepło lub na zimno.


7 komentarzy:

  1. mmmmmm... ale słodko wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł! kubek pełen serca :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna rzecz taki kubeczek <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uroczy pomysł! I jaki romantyczny :)

    Pozdrawiam sobotnio,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł - na pewno nie tylko na Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ uroczo słodki pomysł! bardzo lubię Twe przepisy, zawsze znajdę tu coś innowacyjnego. :)

    oh, to ja Ci zazdroszczę sąsiedztwa ciepłego morza... *_*
    powiedz, we Włoszech mieszkasz na stałe? pracujesz tam, czy jak? ^^
    wybacz wścibskość, ale trochę ciekawość mnie zżarła. :)
    ja ten piękny kraj miałam okazję odwiedzić jedynie raz, jednakże niezmiernie mi się podobało. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł cudny! :) Tez powinnam zafundować sobie porcje mleka z takim sercem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...