niedziela, 28 października 2012

Murzynek na pierwszy śnieg



Rozpisywać się nie będę, bo nie ma o czym: ci, co lubią śnieg i lubią murzynka wiedzą, że mało jest na świecie rzeczy lepszych od oglądania padającego śniegu przez okno i równoczesnego zajadania się czekoladowym ciachem :)

składniki (forma ok 30x25)

180g miękkiego masła
150g czekolady deserowej
220g cukru
3 jajka
380g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300ml mleka
ekstrakt z wanilii

Mleko podgrzewać z masłem na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, po czym odczekać aż odparuje i dodać czekoladę z cukrem, wymieszać. Jaja z mąką, proszkiem do pieczenia i wanilią zmiksować na gładką masę, dodać przestygniętą masę czekoladową. Przelać do wysmarowanej masłem i przesypanej bułką tartą formy. Piec ok 55min w temperaturze 190stopni C.

8 komentarzy:

  1. Mój mąż uwielbia murzynki, muszę mu takiego przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pachnące ciasto polane czekoladą:) pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwsze ciasto jakie w życiu upiekłam - to był właśnie murzynek :) ... i to jest nadal ulubione ciasto mojej rodziny :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladowe ciasto na taką pogodę najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przy następnym śniegu na pewno go upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba całe wieki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...