niedziela, 21 października 2012

Cynamonowe paluszki


Na początku pobytu w Krakowie nie miałam czasu na pieczenie, teraz szczęsliwie nauczyłam się znajdywać godzinkę raz na kilka dni. O wiele gorzej bywa z czasem na robienie zdjęć i pisanie na blogu. Przykro mi niezmiernie z tego powodu, bo było to swojego czasu moim osobliwym uzależnieniem i tęsknię :)

składniki
ciasto francuskie
cynamon
cukier
mleko

Ciasto francuskie wysmarować mlekiem za pomocą pędzelka, posypać cynamonem oraz cukrem. Płat ciasta pociąć w paski wg uznania (u mnie ok 1,5cmX8cm) po czym każdy pasek skręcić cynamonową stroną na zewnątrz. Piec w 190stopniach przez 10-15minut.



10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie francuskie zawijaski. Najczęściej robię je jednak na słono, z solą i papryką, czy też kminkiem.
    Miałaś doskonały pomysł, by przygotować je na słodko i z cynamonem!

    Pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie wiem co mam robić z ciastem francuskim..
    Raczej nie nadają się do niego leiste nadzienia, bo wypływają i niemiło się przypalają na blaszce.. ale taki pomysł na cynamonowe paluszki jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :O naprawde nie wiesz co robić z ciastem francuskim? :O ja mam zawsze tyle pomysłów co z nimi zrobić ze nie mogę się zdecydować :D a co do paluszków to przecudne ! :)

      Usuń
  3. paluszki słodkie i cynamonowe lowe <3

    OdpowiedzUsuń
  4. o jakie fajnie. :) chyba bym zjadła wszystkie. :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie proste szybkie przepisy! Mnie również brakuje Twoich 'częstszych' wpisów, ale zadowolę się i tymi rzadziej dodawanymi :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś jadłam takie słone, były pyszne. Ale z cynamonem to musi być dopiero uczta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. z cynamonem, fajny pomysł, jeszcze jabłko można by tam jakoś wpleść

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...