Na początku pobytu w Krakowie nie miałam czasu na pieczenie, teraz szczęsliwie nauczyłam się znajdywać godzinkę raz na kilka dni. O wiele gorzej bywa z czasem na robienie zdjęć i pisanie na blogu. Przykro mi niezmiernie z tego powodu, bo było to swojego czasu moim osobliwym uzależnieniem i tęsknię :)
składniki
ciasto francuskie
cynamon
cukier
mleko
Ciasto francuskie wysmarować mlekiem za pomocą pędzelka, posypać cynamonem oraz cukrem. Płat ciasta pociąć w paski wg uznania (u mnie ok 1,5cmX8cm) po czym każdy pasek skręcić cynamonową stroną na zewnątrz. Piec w 190stopniach przez 10-15minut.
Świetne te paluszki ;D.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie francuskie zawijaski. Najczęściej robię je jednak na słono, z solą i papryką, czy też kminkiem.
OdpowiedzUsuńMiałaś doskonały pomysł, by przygotować je na słodko i z cynamonem!
Pozdrowienia,
E.
Nigdy nie wiem co mam robić z ciastem francuskim..
OdpowiedzUsuńRaczej nie nadają się do niego leiste nadzienia, bo wypływają i niemiło się przypalają na blaszce.. ale taki pomysł na cynamonowe paluszki jest świetny!
:O naprawde nie wiesz co robić z ciastem francuskim? :O ja mam zawsze tyle pomysłów co z nimi zrobić ze nie mogę się zdecydować :D a co do paluszków to przecudne ! :)
Usuńpaluszki słodkie i cynamonowe lowe <3
OdpowiedzUsuńo jakie fajnie. :) chyba bym zjadła wszystkie. :(
OdpowiedzUsuńRewelacja !
OdpowiedzUsuńLubię takie proste szybkie przepisy! Mnie również brakuje Twoich 'częstszych' wpisów, ale zadowolę się i tymi rzadziej dodawanymi :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam takie słone, były pyszne. Ale z cynamonem to musi być dopiero uczta:)
OdpowiedzUsuńz cynamonem, fajny pomysł, jeszcze jabłko można by tam jakoś wpleść
OdpowiedzUsuń