To miała
być pierwsza rzecz do
przyszykowania po powrocie do Polski ale trochę
mi się zapomniało
więc jest teraz. Puszysty
i wilgotny, olbrzymi, idealny na rodzinne spędy.
składniki
(forma 20x30cm i <)
kruchy
spòd (ten lub wasz
ulubiony):
350g mąki
pszennej
140g
pokruszonych herbatnikòw
BeBe
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
5 łyżek
cukru pudru
6 żòłtek
150g masła
masa
“serowa”:
6 białek
110g cukru
200ml
gotowej masy kajmakowej (leN!)
990g
kwaśnej śmietany
18%
1 budyń
smietankowy
0,5
łyżeczki
ekstraktu waniliowego
szczypta
soli
śliwki
pokrojone w ćwiartki do
wyłozenia spodu
polewa
śliwkowo-kajmakowa:
200ml
gotowej masy kajmakowej
3-4 śliwki
Składniki
na ciasto kruche zagnieść
dokładnie, poczym wylepić
nią formę
wysmarowaną wcześ
niej masłem i
przesypaną bulką
tartą.
Przygotować
masę “serową”:
zmiksować śmietanę
z budyniem, ekstraktem i masą
kajmakową. W osobnej
misce na sztywną pianę
ubić białka
z cukrem i szczyptą soli.
Dodawać masę
śmietanową
delikatnie mieszając do
całkowitego połaczenia.
Wylac na spòd wyłozony
ćwiartkami śliwek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez około
35 minut po czym zmniejszyc temperaturę
do 150 C i piec jeszcze 20 minut. Po tym czasie zostawić
sernik w wyłączonym
piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut. Odstawić
do wystygnięcia.
Resztę
śliwek pokroić i
potraktować blenderem do
uzyskania musu. Wrzucić na
patelnię, dodać
resztę masy
kajmakowej, podgrzać,
odstawić do lekkiego
wystygnięcia. Rozsmarować
polewę na wystygniętym
serniku. Ciasto przechowywać w
chłodnym miejscu bądź
w lodòwce.
widzę że u nas dzisiaj podobnie;) pycha sernik.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki. Kajmak...Mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, wyrzuciłabym tylko z niego śliwki i rozkoszowała się smakiem :)
OdpowiedzUsuńhoho.. jak mi tylko powiesz, że kajmak, biorę w ciemo!
OdpowiedzUsuńa bardzo lubię ten sernik. jednak w wersji kajmakowej.. muszę spróbować :]
Rany aż się zaśliniłam!
OdpowiedzUsuńPoważny deser <3
OdpowiedzUsuńale piękności. uwielbiam kajmak. :)
OdpowiedzUsuńNie no sernik i jeszcze z kajmakiem, rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńciekawy taki sernik bez sera, już wiem, że smakowałby mi bardzo
OdpowiedzUsuńCiekawe, czyli tak naprawdę sernik bez sera? :) Śliwki z kajmakiem muszą rewelacyjnie smakować, będę musiała wypróbować taką polewę.
OdpowiedzUsuńTą śliwkowo-kajmakową polewą mnie kupiłaś :):)
OdpowiedzUsuńFajne smaki, takie inne. I polewa- pierwszy raz o takiej czytam, a już mam na nią ochotę ; )
OdpowiedzUsuńpolewa powstala przez wymuszenie :) zostalo troche pokrojonych sliwek i polowa puszki kajmaku, wiec trzeba bylo zrobic z nich uzytek :)
UsuńJak jest kajmak, to na pewno jest pyszny :) I ogromny, widac :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już raz sernik na kwaśniej śmietanie - zupełnie inny niż Twój, ale też był pyszny :)
OdpowiedzUsuńZ masą kajmakową w ogóle musi smakować bajecznie :)